Névtelen2

Forgács Attila a ScanoMed debreceni részlegének vezető fizikusa a PLoS hasábjain publikált 2016 októberében 

A Study on the Basic Criteria for Selecting Heterogeneity Parameters of F18-FDG PET Images (Léziók mintázatának számszerűsítésére szolgáló paraméterekkel szemben támasztott minimum követelmények megfogalmazása F18-FDG PET felvételek esetében) címmel jelent meg Forgács Attila tanulmánya az amerikai PLoS (Public Library of Science) nyílt hozzáférésű (open access) tudományos sajtóorgánum hasábjain. 

Azért is vagyunk különösen büszkék kollégánkra, mivel a PLoS hét internetes folyóiratot megjelentető, a tudományos világban magasan jegyzett lapcsoport. A PLoS szigorú alapelvei – az itt megjelentetett valamennyi tartalom nyílt és korlátlan hozzáférhetőségén túl – kikötik, hogy a PLoS lapjai kizárólag kiemelkedő színvonalú, szigorú szakmai bírálaton átesett kutatási eredményeket közölhetnek.

A szerző rövid összefoglalója a megjelent tanulmányról:

„A jelen képalkotó diagnosztika feladata és felelőssége, hogy a betegről készült felvételből a lehető legtöbb információt kinyerje annak reményében, hogy ezen információk segítenek a megfelelő terápia kiválasztásában, esetleg a terápia hatásának nyomon követésében. Ehhez illeszkedik az az akarat is, hogy pl.: FDG PET vizsgálatok esetén, a képen megjelenő tumor vagy lézió mintázatát is jellemezzük. Képletesen kifejezve talán joggal feltételezhető, hogy egy kompakt, jól körülhatárolt tumor máshogy fog reagálni akár egy sebészeti vagy sugárterápiás kezelésre, mint egy heterogén tumor. A mintázat jellemzésére számos mennyiség áll rendelkezésre, amelyek prognosztikai értéke az ezzel a területtel foglalkozó kutatók fő kérdése. A mi közleményünk segít szelektálni a jelen lévő rengeteg lehetséges paraméterek között, kiválasztva azokat, amelyek fizikailag valóban képesek lehetnek a mintázatot jellemezni, tehát egyfajta validációt tesz lehetővé. 37 paramétert vizsgáltunk meg elsősorban mesterséges fantom vizsgálatok segítségével. Alapvető követelményeket fogalmaztunk meg a használt paraméterekkel szemben: értéke ne függjön a lézió méretétől, legyen a reprodukálhatósága 10% alatt illetve minél kisebb mintázat változást is kifejezzen az értékében. Ezen egyszerű, de alapvető feltételeknek 4 paraméter felelt meg a 37-ből.”

A teljes tanulmány az alábbi linken olvasható:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0164113

Gratulálunk Forgács Attila fizikusunknak, hogy sikerült bekerülnie e rangos helyre és megosztania kutatási eredményeit a világgal a PLoS hasábjain!