Pályázatszechenyi2020 logo

 

A kedvezményezett neve: ScanoMed Orvosi, Diagnosztikai, Kutató és Oktató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Mikrovaszkularizációs biomarkerek viselkedésének feltérképezése célzott nanorendszerekkel képalkotó diagnosztika alkalmazásával szakértői rendszerben

Szerződött támogatás összege: 331.706.253,- Ft

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00609

Támogatás mértéke: 64,19%

Konzorciumi partner: BBS Nanotechnológia Kft.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt közvetlenül a gyógyszerkutatáshoz és az orvosi diagnosztikához kapcsolódik. A fejlesztés célja egy olyan szakértői rendszer létrehozása, amelyben a modern orvosi képalkotó technológiák (SPECT/CT, PET/CT, MRI) valamint az egyéb diagnosztikai vizsgálatok (anamnesztikus adatok, laboratóriumi vizsgálatok stb.) által szolgáltatott információ összesített formában, egyetlen keretrendszerben jeleníthető meg. Ezen speciális rendszer tartalmához a ScanoMed Kft. túlsúlyos és a diabeteses betegek körében klinikai diagnosztikus vizsgálatokat végez, amelyek magukban foglalják a tradicionális és nem tradicionális kockázati tényezőket és a képalkotó vizsgálatokat. A projekt keretében a központi idegrendszer funkcionális vizsgálatára nagyfelbontású kvantitatív SPECT technológia kifejlesztésére is sor kerül. Mindemellett, a mikrovaszkularizációs változások érzékenyebb követése érdekében célzott, ún. nanorendszer nyomjelző molekula prototípusának kifejlesztése történik kísérleti (tumoros és diabetes-szel rendelkező) állat modellen, amely reményünk szerint alkalmas lesz az angiogenezis-neoangiogenezis molekuláris szintű preklinikai vizsgálatára.

A projekt Debrecenben valósul meg. A multiparametrikus szakértői rendszerrel támogatott molekuláris képalkotó diagnosztikai szolgáltatás fejlesztését a ScanoMed Kft., mint konzorciumvezető végzi. A szűk méreteloszlású, biopolimer alapú célzott nanorészecske prototípusának kifejlesztését, amely radioaktív izotóp megkötésére alkalmas kelátor molekulákat is tartalmaz a BBS Nanotechnológia Kft. végzi.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.08.31.