Y-90 Zevalin kezelés

 

Az Y-90 Zevalin kezelést visszaeső vagy terápia rezisztens B-sejtes non-Hodgkin lymphomában (NHL) szenvedő felnőtt betegek kezelésének intravénás alkalmazására használják.
A kezelés 8 nap alatt történik, ambulanter, melnyek során az immunsejtekhez kötődő, ún. monoklonális antitesthez kötött sugárzó anyagot (radioizotópot) adnak be a betegnek. A beadandó dózist a páciens testsúlya alapján számolják ki.

A Zevalin monoklonális antitestje (az ibritumomab) a CD20 antigénhez kötődik, amely a B-sejtek felszínén található meg, mind a betegségében érintett, mind a normál, érett B-sejteken. Az alkalmazott radioizotóp az ittrium-90, egy nagy energiájú, tisztán béta-sugárzó, 64 óra féléletidejű izotóp. Az ittrium-90 a monoklonális antitesthez kötve (tiuxetan, egy kelátképző anyag segítségével) a B-sejtekhez kötődik és megfelelő mennyiségben beadva kifejti a terápiás hatást.

Mivel a Zevalin csak bizonyos sejtekhez kötődik az előbb leírt mechanizmus miatt, az egyéb szervekre és szövetekre kifejtett mellékhatások minimálisak. Ez azt jelenti, hogy a kemoterápiával ellentétben a hányinger, hányás, hajhullás igen ritkán fordul elő. Azonban, ahogyan korábban is említettük, mivel a környező normális, érett B-sejtekre is hat a sugárzás (ezt nevezzük kereszttűz hatásnak), így a szisztémás mellékhatások kialakulása nem zárható ki teljesen.
Ugyanakkor ennek a kereszttűz hatásnak is vannak előnyei. Így ugyanis a sugárzás eljut a kevéssé erezett és nagy tömegű daganatokba, valamint a környező olyan sejtekhez is, amelyek felszínén esetleg nincs CD20 antigén.

A kezelés menete

A kezelés 8 nap alatt történik. Az 1. napon a beteg rituximabot kap intravénás infúzióban. Ez kötődik a keringésben lévő CD20 pozitív B-sejtekhez, ezzel lecsökkenti a számukat, így javítva a Zevalin eloszlását, segítve eljutását a beteg sejtekhez. Kap egy rituximab infúziót a 8. napon is, amit 4 órán belül a Zevalin infúzió követ, melyet 10 perc alatt adnak be.

Az injekció beadása alatt az infúzió beszivároghat a környező szövetekbe. A beadás helyén jelentkező fájdalom, égető vagy szúró érzés esetén azonnal szólni kell az orvosnak vagy asszisztensnek!

Mellékhatások

A leggyakoribbak a hematológiai mellékhatások: csökken a fehérvérsejt-, a vérlemezke - és a vörösvértest szám. A vérkép eltérések legtöbbször a kezelést követő 6-8 héten belül alakulnak ki, általában kezelhetőek és a vérkép rendeződése 2-3 hetet vesz igénybe.
Ezen kívül előfordulhat gyengeség, hasi és hátfájdalom, ízületi- és izomfájdalom, légszomj, köhögés, hidegrázás, torokirritáció, láz, fejfájás, hányinger, hányás, egyéb emésztési zavarok, szédülés, kiütés, viszketés, pontszerű bőrbevérzések, a vérnyomás eltérései.
A kezelést követően átmenetileg, mintegy 6 hónapig a beteg IgM szérumszintje alacsonyabb lehet.
A kezelést követően a betegek kis hányadában előfordulhat HAMA vagy HACA antitest-termelés. Ezen betegek a későbbiekben allergiás vagy túlérzékenységi reakciót mutathatnak egér vagy kiméra antitestek beadása esetén.

A kezelést nem kaphatja meg a beteg, ha:

 • allergiás a készítmény bármely összetevőjére vagy az egér eredetű fehérjékre
 • terhes vagy szoptat
 • a csontvelő több, mint 1-e érintett
 • a csontvelő több,  mint 1-ére kapott külső besugárzást
 • a vérlemezkék száma kevesebb, mint 100 ezer/mm3
 • a vérlemezkék száma kevesebb, mint 150 ezer/mm3 a kemoterápia utána fehérvérsejtek száma kevesebb, mint 1500/mm3
 • csontvelő átültetésben részesült vagy vérképző őssejteket kapott


Ha beteget korábban kezelték más fehérjékkel (főként egér eredetű fehérjékkel), akkor a túlérzékenységi reakció nagyobb valószínűséggel léphet fel nála. Emiatt a kezelés megkezdése előtt olyan vizsgálatok elvégzésére lehet szükség, amelyek kimutatják ezeket az ellenanyagokat.
A kezelés nem ajánlott olyan betegeknek, akiknél a betegség érinti az agyat vagy a gerincvelőt, mert ilyen betegeket nem vontak be a klinikai vizsgálatokba.
Gyermekeknél és 18 éven aluliaknál elegendő adat nem áll rendelkezésre, ezért az ő kezelésük sem javasolt.

Szükséges óvintézkedések

 • A kezelést követően a beteget nem kell elkülöníteni.
 • Fontos az alapos kézmosás a mellékhelyiség használata után.
 • A pároknak 12 hónapig fogamzásgátlás javasolt, közvetlenül a kezelést követően egy ideig óvszerrel.
 • A szoptatás a kezelés ideje alatt tilos, a kezelést követő 1 évben sem javasolt.
 • A kezelés idején szedett egyéb gyógyszereiről tájékoztassa a kezelőorvosát.
 • A kezelés után legalább 12 hétig hetente szükséges a vérkép ellenőrzése.
 • Ha oltást kell kapnia a kezelést követően, mindenképpen szóljon, hogy Zevalin kezelésben részesült.
 • A Zevalin adagonként max. 28 mg nátriumot tartalmaz, dózistól függően. Ezt nátriumszegény diéta esetében figyelembe kell venni.

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

 

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

 

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:

 

 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.

 

Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.05.07.