A SPECT-CT-ről általában

 

A SPECT vizsgálat egy nukleáris medicina vizsgálómódszer. A vizsgálat során radioaktív izotópot tartalmazó anyagot (radiofarmakont) juttatunk a páciens szervezetébe és a kibocsátott sugárzás detektálása révén jutunk információkhoz a vizsgált szervek működéséről.
 
A CT vizsgálat egy radiológiai vizsgálómódszer melynek során röntgensugár halad át a páciens testén és a különböző szervek eltérő sugárelnyelése révén nyerünk információt a vizsgált szervek alakjáról, szerkezetéről.

A fent leírtak alapján nyilvánvaló, hogy a két vizsgálómódszer együttes alkalmazásával mindkét vizsgálat előnyeit kiaknázhatjuk. Egyszerre nyerhetünk alaki és funkcionális információt a vizsgálandó szervekről.

Miért jobb a SPECT/CT, mint a külön elkészült SPECT és CT vizsgálat?

Ha SPECT/CT vizsgálatot végzünk, akkor a felvételek egymás után, a beteg változatlan testhelyzetében készülnek el, így térben illeszkednek egymáshoz. Ha a két vizsgálat külön készül el, akkor komoly számítógépes utómunkálatokat kell végezni a SPECT és CT felvételeken, hogy azok lehetőség szerint egymással összhangba kerüljenek és még így sem garantálható a megfelelő eredmény.

A kombinált (szakszóval: képfúziós) vizsgálat segítségével pontosabban meghatározható a radiofarmakont dúsító eltérés helye.

A CT vizsgálat során csak olyan elváltozások jelennek meg, melyek már szerkezeti átalakulást okoznak az adott szervben, míg a SPECT vizsgálat a megváltozott működést jeleníti meg, ami még nem feltétlenül jár szerkezeti eltéréssel, így az elváltozás hamarabb felfedezhető.
 
A páciensnek nem szükséges a két vizsgálatra külön időpontban megjelennie, ezzel időt és pénzt (pl. utazási költség) takarít meg.

Hol alkalmazzuk leggyakrabban a SPECT/CT vizsgálatot?

Csonteltérések vizsgálata során: A csontszcintigráfia megmutatja, hol van a csontrendszerben megváltozott anyagcseréjű csontszövet, a CT vizsgálat segítségével látható ennek a területnek a szerkezete, felépítése, így elkülöníthetjük pl. a daganat áttétet a régebbi töréstől vagy degeneratív károsodástól.
 
Onkológiai vizsgálatoknál: Pontosan meghatározható a daganat kiterjedése, átterjedése a környező szervekre, az áttétek helye. Ismert daganatos beteg követése esetén a működésbeli változás megjelenítése miatt hamarabb felismerhetőek az esetleges újonnan megjelent áttétek.

A SPECT-CT vizsgálatok alkalmazási területei:

 • Minden egésztest-leképezésnél: MIBI-, Ga-citrát, LeucoScint, I-131, TlCl, In-Octreotid v., I-123 v 99mTc Tektrotyd. I-131 MIBG, teljes test ízületi szcintigráfia
 • Mellékpajzsmirigy vizsgálat során
 • tüdőszcintigráfia esetén
 • csontszcintigráfia során, ha az egésztest felvételen gyanús halmozást látunk
 • egyéb SPECT vizsgálatok, mint pl. máj fokális eltéréseinek vizsgálata

Árlista
Vizsgálatkérés

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

 

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

 

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:

 

 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.

 

Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.05.07.