Agyi PET-CT vizsgálatok

 

Bizonyos agyi tumorok agresszivitásának megállapításában, vagy a kezelés hatásosságának megítélésére az agyi PET (pozitron emissziós tomográf), illetve CT (computer tomográf) nagyon hatékony módszer.
Az agyi PET vizsgálat előtt radioaktív anyagot, radioaktív fluor izotóppal jelzett szőlőcukrot (FDG-t) vagy aminosavat, a fehérjék építőkövét (C11-metionint) adunk a betegnek vénás injekció formájában. Ezt követően a páciensnek egy csöndes várószobában kell pihennie és nem szabad megszólalnia. Ezután következik a leképezés. A bezártság érzés csökkentésére a betegnek érdemes behunyni a szemét. Továbbá nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt a beteg mozdulatlanul feküdjön. Ha erre a beteg nem képes, azt jeleznie kell a vizsgálatot végző orvosnak.
Agyi PET-CT vizsgálatokat kétféle nyomjelző anyaggal, F18-FDG-vel (Budapesten és Debrecenben is) és C11-metioninnal (csak Debrecenben) végzünk.

A teljes vizsgálat F18-FDG esetében 10-15 percet, C11 metioninnál 20 percet vesz igénybe. A PET vizsgálat mellett minden esetben készül CT felvétel is ugyanezzel a géppel, de ez nem nyújtja meg a vizsgálathoz szükséges időt.

Általános előkészítés

A vizsgálatot megelőzően hat órával a beteg nem ehet semmit. Csak vizet ihat, mert minden más folyadék és étel tartalmaz cukrot, amely a vizsgálat hatékonyságát jelentősen rontja. Ha a páciens cukorbeteg, különösen fontos, hogy tájékoztassa erről a vizsgálatot kérő orvost. Munkatársainktól pontos és részletes telefonos a beteg tájékoztatást kap az előkészületekről, amikor a vizsgálat időpontja miatt megkeresik.

Sugárterhelés

A vizsgálat sugárterhelése alacsony, hasonló a CT-vizsgálatokéhoz. Ezért a vizsgálatot követően a beteg nyugodtan mehet közösségbe és használhat mosdót anélkül, hogy ez másokra érdemi kockázatot jelentene.

Terhesség

Terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról, illetve szoptatás esetén a beteg tájékoztassa kezelőorvosát, aki ilyen esetben megbeszéli a teendőket a nukleáris medicina szakorvossal.

 

Agyi 18F-FDG PET-CT vizsgálat

Az agyi 18F-FDG PET-CT klinikai alkalmazása elsősorban az  agytumorok kimutatására,  malignitási fokának meghatározására terjed ki. Az agyi glükózeloszlás leképzésével azonban lehetőséget ad dementiák, epileptogén fókuszok diagnosztizálára is.

A beteg előkészítése

A vizsgálatra a beteg 4-6 órás éhgyomri állapotban érkezzen. Az adatok rögzítése és az anamnaesis felvétele után vércukorszint ellenőrzés történik. A radiofarmakon beadását követően a betegnek további 40 percet kell a fektetőben tölteni, teljes nyugalomban, lehetőleg félhomályban. A várakozási időben, folyadékot, illetve hígított kontrasztanyagot nem kell fogyasztania. A tényleges vizsgálat a radiofarmakon beadását követő 45. percben (+/- 5 perc) indul. Először egy alacsony dózisú koponya CT-vizsgálatra kerül sor, melyet követ a PET-adatgyűjtés, a PET begyűjtési idő: 10-15 perc.

 

Agyi 11C-methionin PET-CT vizsgálat

Az agyi 11C-methionin PET-CT vizsgálat célja a tumorsejtek megnövekedett animosavtranszportján alapulva az agyi életképes tumorszövet detektálása, az agyi tumoros folyamat pontos kiterjedésének meghatározása, a heterogén tumorok esetén a mintavétel helyének kijelölése, kezelés után a korai kiújulás kimutatása.

A beteg előkészítése

Legalább 4 órás éhgyomri állapot után a radiofarmakon beadása perifériás vénába kézi injektálással történik. A radiofarmakon beadását követoen a betegnek további 2-3 percet kell a fektetőben tölteni. A várakozási időben, folyadékot, illetve hígított kontrasztanyagot nem kell fogyasztania. A vizsgálatot megelőzően a betegnek nem szükséges vizelni. A tényleges vizsgálat a radiofarmakon beadását követő 10. percben (+/- 2-3 perc) indul. Először egy alacsony dózisú koponya CT-vizsgálat történik, majd ez után egy 20 perces PET –adatgyűjtés.

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

 

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

 

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:

 

  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.

 

Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.05.07.