Ventillációs-perfúziós tüdőszcintigráfia

 

A tüdő szcintigráfiás vizsgálatának elvégzésével információt nyerünk a tüdő vérellátásáról és a levegő mozgásáról a légutakban. Segítségével kimutathatók a vérrögök is, amelyek elzárhatják a vér útját a tüdőben, valamint megmutatja, hogy a tüdő mely részei működnek megfelelően és melyek nem. A vizsgálat kb. 30-60 percig tart és két részből áll.

Gyakori indikációk

  • Tüdőembólia
  • Relatív funkció mérése műtét előtt
  • Perfúziós és ventilációs eltérések

A perfúziós vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot adunk a véráramba vénás injekcióban és leképezzük, hogyan oszlik el a tüdő területén. Az elkészült felvételeken látjuk, hogy mely területeknek jó a vérellátása és ábrázolódik az esetleges vérrög által elzárt terület is.

A ventilációs vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív gázt kell a betegnek belélegeznie, ezután történik a leképezés és az elkészült felvételeken látható a gáz eloszlása a tüdőben.

A kezelőorvos kérheti kiegészítő CT felvételek készítését is, ez a vizsgálat időtartamát jelentősen nem növeli meg.

Étrend: Speciális diéta tartása nem szükséges. A páciens mindent ehet és ihat, amit máskor szokott.
A vizsgálat előtt kerülendő a dohányzás.

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

 

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

 

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 

A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 

Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.03.17.