Szívizom szcintigráfia

 

Ez a vizsgálat a szív működéséről és a szívizom vérellátási zavarának súlyosságáról nyújt információt. Vénás injekcióban egy radioaktív anyagot (technécium) juttatunk a keringésbe, amely eljut a szívizomba.

Sokszor a koronária betegséget csak terhelés során lehet diagnosztizálni, amikor a szívnek keményebben kell dolgoznia. Ehhez egy olyan gyógyszert használunk, amely kitágítja a koronária ereket, így utánozza a testi megerőltetés hatását.

A terhelés során alkalmazott gyógyszer kiválthat mellkasi fájdalmat, szorítás-érzést, heves szívdobogást, esetleg szívritmus-zavarokat, nehézlégzést, ezért ez a vizsgálat mindig szoros orvosi felügyelet mellett történik, a beteg minél nagyobb biztonsága érdekében.

A vizsgálat a terhelést követő 45-60. percben történik, időtartama kb. 20 perc.

Amennyiben a terheléses felvételeken elváltozást találunk, szükség van a nyugalomban készített képsorokra, amit a szívizmok terhelése nélkül végzünk. Ezután a két vizsgálatot együtt értékeljük.

Étrend: A vizsgálat előtti éjféltől tilos bármilyen ételt fogyasztani és csak vizet szabad inni. Már a vizsgálatot megelőző napon sem szabad semmilyen koffeintartalmú italt inni (kávét, teát, kólát, stb.), a koffein ugyanis megzavarja a vizsgálat során alkalmazott gyógyszer hatását.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

 

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

 

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 

A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 

Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.03.17.