Nyirokcsomó-nyirokút szcintigráfia

 

Indikációk

  • sentinel nyirokcsomó keresése
  • lymphoedema vizsgálata

Nyirokáramlás vizsgálata

  • Beadás után 1 és 2 órás egésztest vizsgálat

A vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot injekciózunk a bőrbe a daganat területén.

Sentinel (őrszem) nyirokcsomó szcintigráfia

A vizsgálat során ábrázolódik az első nyirokcsomó, amely a daganatos terület nyirokelvezetésében részt vesz, ezt nevezzük őrszem nyirokcsomónak. Elsőként ebbe a nyirokcsomóba juthat el daganatos sejt, ha a tumor a nyirok utakon át terjed.
 
A vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot injekciózunk a bőrbe a daganat területén. Ez az anyag a nyirokereken keresztül eljut az őrszem nyirokcsomóba. Kézi gammaszonda segítségével határozzuk meg a nyirokcsomó helyét és bejelöljük a bőrön (de azt nem tudjuk megmondani, hogy az adott nyirokcsomóban vannak e tumoros sejtek), így a sebész tudni fogja, hol keresse a nyirokcsomót, amit eltávolít és kórszövettani elemzésre küld.

Speciális előkészületekre nincs szükség.

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

 

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

 

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 

A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 

Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.03.17.