Máj, epeutak vizsgálata

 

Ez a vizsgálat a májról, az epehólyagról, valamint az epeelválasztás és -ürülés folyamatáról nyújt információt.
Indikációktól függően választjuk ki a vizsgálattípust.

1. Statikus májszcintigráfia - gyakori indikációk

  • diffúz májbetegségek (cirrhosis)
  • Fokális nodularis hyperplasia (FNH) igazolása
  • Gócos eltérések a májban diff. diagnosztika
  • Máj-vértartalom szcintigráfia

2. Máj-vértartalom szcintigráfia - gyakori indikációk:    

  • Cavernosus haemangioma igazolása

3. Epeút vizsgálat - gyakori indikációk:

  • epehólyag, epeúti diszfunkció
  • chronicus cholecystitis
  • organikus és funkcionális epeúti elzáródás differenciál diagnosztikája
  • FNH (fokális noduláris hiperplázia) igazolása

A vizsgálat során kis mennyiségű radiofarmakont adunk be a betegnek vénás injekcióban, amelyet a máj felvesz és kiválaszt az epehólyagba. Ezután következik a leképezés, amely, ha van epehólyag, akkor 110 percig, ha nincs epehólyag, akkor 90 percig tart. Amennyiben a betegnek van epehólyagja, akkor a vizsgálat 60. percében egy tábla keserű csokoládét kell megennie, ami segíti az epehólyag összehúzódását, valamint a vizsgálat során olyan gyógyszert is adunk, amely segíti az epe bélbe történő ürülését.  

Étrend: A máj kiválasztása és az epehólyag megfelelő telődése érdekében vizsgálat előtt 4-6 óra éhezés szükséges, ezalatt a beteg nem ehet és nem ihat semmit, csak vizet.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

Egyéb mellékhatások:
Az epehólyag ürülését fokozó gyógyszer gyakran kivált hasonló panaszokat, mint a zsíros ételek fogyasztása, illetve előfordulhat fejfájás is.

Ha a betegnek korábban epehólyag műtéte volt, mindenképpen informálja erről kezelőorvosát és a vizsgálatot végző személyzetet.

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

 

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

 

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 

A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 

Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.03.17.