Csont és ízületi szcintigráfia

 

Kis mennyiségű radioaktív anyagot juttatunk a keringésbe vénás injekció formájában.
A difoszfonátok az osteoblast aktivitástól és a vérellátástól függő mértékben dúsulnak a csontokban, ezáltal lehetővé teszik a daganatok csontáttéteinek korai kimutatását.
A fokozott aktivitású területek kóros folyamatokat (pl. gyulladást, törést, daganatokat) jelezhetnek, mivel az érintett csontok radiofarmakon felvétele emelkedett. A leképezés 2-5 órával az injekciózás után történik. A vizsgálat pontosságának érdekében bő folyadékfogyasztás (min. 1,5 liter) szükséges a kivárási idő alatt, a radiogyógyszer beépülése és a vesék védelme miatt.
 A teljes testről készülnek felvételek, ez kb. 15-60 percig tart attól függően, hogy készülnek-e speciális képek. Bizonyos esetekben már a vénás injekció beadásakor is készülnek felvételek. A kezelőorvos kérheti kiegészítő CT felvételek készítését is, ez a vizsgálat időtartamát jelentősen nem növeli meg.

Gyakori indikációk:

  • Különböző daganatok csontáttéteinek keresése és követése
  • Ismeretlen eredetű csont- vagy hátfájdalom okának keresése
  • Röntgenen látott csonteltérés kivizsgálása
  • Ízületi protézis fájdalmának kivizsgálása
  • Ízületi gyulladásos folyamatok kimutatása

Nincs szükség speciális előkészületekre. A beteg úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott, beveheti a gyógyszereit is.

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

 

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

 

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 

A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 

Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.03.17.