Csont és ízületi szcintigráfia

 

Kis mennyiségű radioaktív anyagot juttatunk a keringésbe vénás injekció formájában.
A difoszfonátok az osteoblast aktivitástól és a vérellátástól függő mértékben dúsulnak a csontokban, ezáltal lehetővé teszik a daganatok csontáttéteinek korai kimutatását.
A fokozott aktivitású területek kóros folyamatokat (pl. gyulladást, törést, daganatokat) jelezhetnek, mivel az érintett csontok radiofarmakon felvétele emelkedett. A leképezés 2-5 órával az injekciózás után történik. A vizsgálat pontosságának érdekében bő folyadékfogyasztás (min. 1,5 liter) szükséges a kivárási idő alatt, a radiogyógyszer beépülése és a vesék védelme miatt.
 A teljes testről készülnek felvételek, ez kb. 15-60 percig tart attól függően, hogy készülnek-e speciális képek. Bizonyos esetekben már a vénás injekció beadásakor is készülnek felvételek. A kezelőorvos kérheti kiegészítő CT felvételek készítését is, ez a vizsgálat időtartamát jelentősen nem növeli meg.

Gyakori indikációk:

 • Különböző daganatok csontáttéteinek keresése és követése
 • Ismeretlen eredetű csont- vagy hátfájdalom okának keresése
 • Röntgenen látott csonteltérés kivizsgálása
 • Ízületi protézis fájdalmának kivizsgálása
 • Ízületi gyulladásos folyamatok kimutatása

Nincs szükség speciális előkészületekre. A beteg úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott, beveheti a gyógyszereit is.

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

 

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

 

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:

 

 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.

 

Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.05.07.