Az izotópos vizsgálatokról általában

 

Az izotópos vizsgálatok során az izotóppal jelzett anyagot leggyakrabban vénásan (esetleg szájon át, vagy belélegezve) juttatjuk a beteg szervezetébe. A vizsgálat típusától függően olyan anyagot választunk, amely a kérdéses szervben kötődik meg, illetve választódik ki. A szerv élettani működésétől függően szükség lehet hosszabb-rövidebb várakozásra az injekciót követően, mielőtt a felvételeket elkészítenénk. Azonban vannak olyan vizsgálataink is, amelyeknél a felvételeket csak több nappal később lehet elkészíteni.
A felvételek elkészítési ideje nem egységes, vannak rövidebb és hosszabb vizsgálatok is, így a gyermekekkel, elesett betegekkel a kísérő szülő, hozzátartózó végig együtt lehet.


Előkészületek a vizsgálat napján:

 • A vizsgálatok előjegyzéssel történnek. A bomló anyag miatt fontos, hogy a beteg pontosan érkezzen, mert késés esetén nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot
 • A jelentkezéskor a beteg hozza magával: beutalóját, személyi igazolványát, TB-kártyáját, előző leleteit, zárójelentéseit!
 • A felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében a vizsgált beteg lehetőleg ne hozza magával gyermekét a laboratóriumba!
 • A vizsgálatok többsége nem igényel semmilyen előkészítést (a beteg étkezhet, gyógyszereit beveheti, mint máskor).
 • Speciális előkészítést igénylő vizsgálatok:
  • a máj-epeúti rendszer izotópos vizsgálata- éhgyomri állapotban történik.
  • a csontvizsgálathoz- a beteg hozzon magával 1l folyadékot!
  • a tüdővizsgálatra- a beteg feltétlenül hozza magával a legutóbbi mellkas röntgen felvételét!
  • a vesevizsgálatnál- fontos, hogy a beteg sok folyadékot fogyasszon!


Vizsgálati kockázatok

A sugárzás diagnosztikai és terápiás hatásait már évtizedek óta használják az orvosi gyakorlatban.  A vizsgálat alacsony sugárterheléssel jár, hasonlóan a röntgen-vizsgálatokhoz. A sugárterhelés körülbelül egy átlagos személy fél-másfél éves – a kozmikus sugárzásból és a természetes háttérsugárzásból adódó- sugárterhelésének felel meg. A kapott sugárdózis kb. 5-10%-a annak az egészségi szempontból biztonságosnak ítélt dózisnak, amit 1 év alatt egy sugárzó anyagokkal dolgozó orvos vagy asszisztens kaphat. A vizsgálatot követően a beteg nyugodtan mehet közösségbe és használhat mosdót, WC-t is anélkül, hogy ez másokra érdemi kockázatot jelentene. Amennyiben a páciensnek kérdése, problémája adódik a vizsgálattal kapcsolatban, a nukleáris medicina szakembereinkhez bizalommal fordulhat!


Mellékhatások

A radioaktív anyag, melyet kap, nem rendelkezik semmilyen mellékhatással. Allergiás tünetek nem szoktak előfordulni.


A vizsgálat után:

A vizsgálatot követően a beteg ehet és ihat, mint máskor. A vizsgálat napján a terhes kismamákkal és a 16 éven aluli gyermekekkel való találkozást mindenképpen kerülni kell!


Eredmények:

A vizsgálat eredményét legkésőbb három munkanap elteltével a kezelőorvosához, vagy páciensnek postázzuk. Amennyiben a beteg igényli, a vizsgálat eredményét nukleáris medicina szakorvosunkkal megbeszélheti.


Nőbetegeinknek:

Nem ajánlott az izotópos vizsgálat elvégzése amennyiben a páciens terhes, vagy valószínűleg gyermeket vár. Kérjük, a vizsgálat előtt a beteg mindenképpen jelezze a kollégáinknak, hogyha állapotos vagy szoptat! Amennyiben a kezelőorvos ennek ismeretében is szükségesnek tartja a vizsgálatot, annak elvégzése nem ellenjavallt.

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

 

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

 

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:

 

 • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
 • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
 • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
 • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
 • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
 • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
 • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
 • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
 • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.

 

Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.05.07.