Agyi vérátfolyás SPECT vizsgálat

A kis mennyiségű radioaktív anyag intravénás beadása előtt 45 perccel a betegnek egy perklorát kapszulát kell bevennie, ami csökkenti majd a nyálmirigyek megjelenését a képeken. A vizsgálat az injekció beadása után 45 perc múlva történik, ezalatt a páciensnek lehetőség szerint nyugalomban, csendben kell várakoznia. A vizsgálat során kamera közel van a beteg arcához, amely a klausztrofóbiásoknak kellemetlen lehet. Ez az érzés csökkenthető, ha a vizsgált beteg behunyja a szemét. Nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt a páciens mozdulatlanul feküdjön. Ha erre nem képes, azt a betegnek előre jeleznie kell a beküldő orvosának. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.
Szükség lehet egy Diamox (acetazolamide) nevű gyógyszerre is a vizsgálat során, amelyet szintén vénás injekcióban adunk be, 20 perccel azelőtt, hogy megkapná a radiofarmakont. Ez a szer megnöveli a véráramlást az agyban, de az érszűkületes területeken nem hat.

Tilos alkoholt és koffein tartalmú italokat (kávét, teát, kólát, stb.) fogyasztani a vizsgálatot megelőző 24 órában. Ezen kívül a vizsgálat előtt álló beteg ugyanúgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

Gyógyszerek:Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

Egyéb mellékhatások

A Diamox okozhat szédülést, fülzúgást, hányingert, az ízérzés megváltozását (főleg szénsavas italok esetén), az ujjak, ill. a kezek bizsergését, érzéskiesést. Migrénes fejfájás is előfordulhat, ha a páciens hajlamos rá. A vizsgálat befejezését követően óvatosan keljen fel a beteg, mert a Diamox ájulást okozhat, ha túl gyorsan kel fel!

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

 

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

 

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 

A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 

Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.03.17.