Agyi vérátfolyás SPECT vizsgálat

A kis mennyiségű radioaktív anyag intravénás beadása előtt 45 perccel a betegnek egy perklorát kapszulát kell bevennie, ami csökkenti majd a nyálmirigyek megjelenését a képeken. A vizsgálat az injekció beadása után 45 perc múlva történik, ezalatt a páciensnek lehetőség szerint nyugalomban, csendben kell várakoznia. A vizsgálat során kamera közel van a beteg arcához, amely a klausztrofóbiásoknak kellemetlen lehet. Ez az érzés csökkenthető, ha a vizsgált beteg behunyja a szemét. Nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt a páciens mozdulatlanul feküdjön. Ha erre nem képes, azt a betegnek előre jeleznie kell a beküldő orvosának. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.
Szükség lehet egy Diamox (acetazolamide) nevű gyógyszerre is a vizsgálat során, amelyet szintén vénás injekcióban adunk be, 20 perccel azelőtt, hogy megkapná a radiofarmakont. Ez a szer megnöveli a véráramlást az agyban, de az érszűkületes területeken nem hat.

Tilos alkoholt és koffein tartalmú italokat (kávét, teát, kólát, stb.) fogyasztani a vizsgálatot megelőző 24 órában. Ezen kívül a vizsgálat előtt álló beteg ugyanúgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

Gyógyszerek:Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

Egyéb mellékhatások

A Diamox okozhat szédülést, fülzúgást, hányingert, az ízérzés megváltozását (főleg szénsavas italok esetén), az ujjak, ill. a kezek bizsergését, érzéskiesést. Migrénes fejfájás is előfordulhat, ha a páciens hajlamos rá. A vizsgálat befejezését követően óvatosan keljen fel a beteg, mert a Diamox ájulást okozhat, ha túl gyorsan kel fel!

A ScanoMed Kft. mindkét központjában a megfelelő óvintézkedések betartásával a PET-CT vizsgálatok továbbra is zavartalanul folynak.

 

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában ismét fogadjuk betegeinket általános izotóp és hibrid képalkotó vizsgálatokra.

 

Az ellátás biztonsága, és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt, továbbá számos megelőző intézkedést vezettünk be pácienseink és dolgozóink egészségének védelmére:

 

  • Kérjük, az előjegyzett vizsgálati időpontokra ne korábban, hanem pontosan érkezzenek, és a vizsgálat után minél hamarabb hagyják el az egészségügyi intézményt.
  • Az inaktív várókban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15-20 percen belüli, továbbá a betegszállítóval érkezők.
  • Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! A vizsgálatra érkező betegek – és csak azok – mellett, akik mozgásában, vagy egyéb okból indokoltan segítségre szorulnak, a vizsgálat időtartamára és a váróban tartózkodásra 1 fő kísérő lehet jelen. A további hozzátartozókat megkérjük, hogy a Klinikák területén kívül várakozzanak.
  • A betegvárókban biztosítjuk a várótermi zsúfoltság elkerülését, kérjük, a várakozás során a betegek minél távolabb próbáljanak egymástól elhelyezkedni.
  • A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeztünk el, amelynek használata – mindannyiunk érdekében – minden látogatónknak kötelező.
  • A maszk viselése kötelező a Klinika területén (és a vizsgálatok során is), így intézetünkben is.
  • A vizsgálat előtt testhőmérséklet-mérés történik, illetve tünetek alapján tájékozódunk potenciális fertőzöttségéről. Ha kollégánk fertőzésre gyanúsnak ítéli, a vizsgálat előtt koronavírus szűrővizsgálat eredményét kérheti Öntől.
  • Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket (például láz, köhögés, légszomj stb.) tapasztalt magán vagy az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozóján, illetve az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy más okból felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, a lehető leghamarabb mondja le időpontfoglalását.
  • Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége, valamint a személyes vizsgálati időpontkérés továbbra is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk az Ön által megadott címre.

 

Az előjegyzett vizsgálatokon kívül kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel, orvosi konzultáció igényével keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen fogalmazzák meg: info@scanomed.hu

 

Köszönjük megértését és együttműködését!

 

2020.05.07.